Puszyste bułeczki drożdżowe z dodatkiem cynamonu,
orzechów włoskich i syropu klonowego.
Słodka propozycja na deser albo drugie śniadanie.

Przepis

Składniki

  • 540 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 10 g drożdży suszonych
  • 2 jajka

Nadzienie

  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru cynamonowego Jack Daniel’s (lub 2 łyżki wody)
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować
na prostokąt o wymiarach około 30×40 cm.
Rozwałkowane ciasto posmarować syropem klonowym.
Posypać cukrem trzcinowym, cynamonem i posiekanymi orzechami.
Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i dokładnie skleić.
Pokroić na 12 równych części i ułożyć w prostokątnej brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 – 30 minut tak, aby się zarumieniły.
Upieczone wystudzić.
Cukier puder wymieszać z likierem (lub wodą) do powstania lukru.
Posmarować bułki i posypać posiekanymi orzechami.
Zamiast lukru można je też posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o