Na moim blogu pojawiły się już burgery z komosy ryżowej i mięsne.
Dziś proponuję burgery rybne – delikatne, bez tłuszczu, pieczone w piekarniku.

Przepis

Składniki na 4 duże burgery

  • 350 g białej ryby (miruna, dorsz lub inna dowolna)
  • 1 kajzerka
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy zioła greckie
    (mieszanka zawiera m.in. oregano, mięte, pietruszkę, bazylię,tymianek, szałwię)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • bułka tarta do obtoczenia burgerów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • bułki do hamburgerów

Sos

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Wykonanie

Filety ryby rozmrozić, wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem cytrynowym.
Tak przygotowaną rybę gotować na parze około 15 minut i pozostawić do wystudzenia.
Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Wystudzoną rybę drobno posiekać, dodać odciśniętą z wody bułkę, zioła, jajko i dokładnie razem wymieszać.
Z masy rybnej formować burgery wielkości bułek hamburgerowych i obtoczyć w bułce tartej.
Układać burgery na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej łyżką oliwy.
Piec w 190 stopniach C przez 35 minut (w połowie pieczenia burgery można obrócić na drugą stronę).
Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Burgery podawać z ulubionymi dodatkami i sosem jogurtowym

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o