Zdarzyło Ci się kiedyś, że z jakiegoś powodu zabrakło Ci chleba?
Jest na to sposób.
Proponowany przeze mnie chleb jest pyszny i ma chrupiącą skórkę.

Przepis

Składniki

  • 450 g mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 250 ml wody
  • 9 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • 6 łyżek sezamu
  • 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką i krótko wyrobić.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30×20 cm i posypać 3 łyżkami sezamu.
Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku i dokładnie skleić.
Płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem i przełożyć na nią uformowany chleb.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut.
Wyrośnięty chleb naciąć po skosie w kilku miejscach nożem.
Posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać pozostałym sezamem.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 220 stopni C.
Piec chleb w takiej temperaturze przez 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni C i piec 25 – 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *