Tym razem przygotowałam ciasto kawowe z dodatkiem malin.
Biszkopt kawowy, konfitura malinowa, krem kawowy oraz polewa malinowa.
Propozycja dla miłośników kawy.

Przepis

Składniki

Biszkopt kawowy

  • 120 g mąki
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 120 g cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kawowy

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 180 ml zaparzonej gorącej kawy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa malinowa

  • 100 g malin
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo

  • 250 g dżemu lub konfitury malinowej
  • 200 ml zaparzonej kawy

Wykonanie

Biszkopt kawowy

Białka ubić na sztywną pianę.
Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać kawę rozpuszczalną i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do brytfanki o wymiarach 25×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt nasączyć kawą i posmarować dżemem malinowym.

Krem kawowy

Łyżkę żelatyny zalać gorącą kawą, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i wystudzić.
Mascarpone i śmietankę ubić z cukrem pudrem.
Powoli wlewać wystudzoną kawę z żelatyną i miksować na wolnych obrotach.
Wymieszany krem kawowy przełożyć na nasączony i posmarowany dżemem biszkopt i wyrównać.

Polewa malinowa

Maliny przełożyć do garnuszka, dodać 50 ml wody i zagotować.
Następnie przetrzeć przez sitko, pozbywając się pestek.
Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Dodać ją do przetartych malin i razem wymieszać.
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika.
Czekoladę połamać, dodać do śmietany i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Tak powstałą polewę malinową wystudzić i wylać ją na krem kawowy.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o