Makowe biszkopty przełożone serową pianką.
Ciasto, które gościło na moim stole w Święta Bożego Narodzenia.
Coś dla wielbicieli maku i sera w zupełnie innej odsłonie.

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 220g cukru
  • 100g suchego maku
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 500g gotowego sera na sernik
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 350g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki agrestowe

Do nasączenia:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka cukru pudru
  • ½ szklanki wody

Wierzch:

  • 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mak do posypania

Wykonanie

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do blachy (25×35) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa serowa

Galaretki zalać 450 ml gorącej wody, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i, dalej miksując, dodawać tężejącą galaretkę.
Dodać ser i wszystko razem wymieszać.

Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć dolny biszkopt.
Masę serową przełożyć na biszkopt, przykryć górnym biszkoptem i nasączyć go pozostałym ponczem.

Wierzch

Śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem.
Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i udekorować wierzch ciasta.
Na koniec posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego

Źródło inspiracji – mała cukierenka

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *