Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser –Ernestine Ulmer.
Czterowarstwowe ciasto równoważące słodki krem i kwaskowy mus malinowy,
na cieście biszkoptowym, a całość dopełnia pianka adwokatowa.

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 140g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140g cukru

Mus malinowy

  • 1 galaretka malinowa
  • 300 g malin

Krem śmietanowy

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g kwaśnej śmietany

Polewa z adwokatem

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml likieru adwokat
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%


Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.

Mus malinowy

Galaretkę wymieszać z 250 ml wrzątku i pozostawić do ostygnięcia.
Maliny zmiksować blenderem, (przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek), wymieszać z lekko tężejącą galaretką
(musi być jeszcze płynna) i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki, aby mus stężał.

Krem śmietanowy

Żelatynę zalać 60 ml wrzątku, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, powoli wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Dodać kwaśną śmietanę, wymieszać, wylać na warstwę malinową i wstawić do lodówki.

Polewa z adwokatem

Żelatynę zalać 50 ml wrzątku, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wlać adwokat, wlewać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać śmietankę i wymieszać.
Wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki na noc.

Smacznego

Źródło inspiracji – mała cukierenka

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *