Delikatne i puszyste ciasto biszkoptowe z truskawkami i migdałami.
Szybkie i proste w wykonaniu.
Propozycja, którą warto wykorzystać w sezonie na truskawki.

Przepis

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki posiekanych blanszowanych migdałów
  • cukier puder

Wykonanie

Truskawki pokroić na połówki.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając,
tak aby powstała gęsta, błyszcząca piana.
Następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do masy powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×23 cm wyłożonej papierem przełożyć ciasto i wyrównać.
Położyć truskawki, wciskając je lekko do środka i posypać migdałami.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *