Dutch Baby, czyli holenderski pieczony naleśnik.
Szybki sposób na przygotowanie pożywnego i sycącego śniadania.
Aby go przygotować, wystarczy zmiksować składniki, a naleśnik piecze się sam.

Przepis

Składniki

  • 150 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Dodatkowo

  • 1 łyżka masła
  • cukier puder do posypania
  • dowolne owoce

Wykonanie

Żeliwną patelnię (lub inne naczynie do zapiekania) włożyć do piekarnika.
Nagrzewać, aż piekarnik osiągnie 220 stopni C.
Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować razem, tak aby było gładkie i lejące.
Nagrzaną patelnię wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na niej masło i wlać przygotowane ciasto.
Patelnię ponownie wstawić do piekarnika i piec naleśnik 20 minut.
Upieczony naleśnik posypać cukrem pudrem i ułożyć owoce.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *