Foccacia to rodzaj pieczywa popularnego w kuchni włoskiej.
Istnieje wiele odmian i sposobów jego przyrządzania.
Ja proponuję wersję z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi, oliwą i ziołami.

Przepis

Składniki

  • 250 g mąki
  • 160 ml letniej wody
  • 5 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej

Dodatkowo

  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka oliwy + oliwa do polania focacci
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • czerwona cebula
  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia i oregano
  • sól himalajska
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 roztrzepane jajko

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 mniejsze części lub 2 większe.
Uformować podłużne placki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Środek posmarować keczupem wymieszanym z oliwą i suszonym oregano.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, położyć cebulę, pomidorki, świeże zioła, posypać solą i polać oliwą.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut.
Przed podaniem dodatkowo posypać świeżymi ziołami.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *