Gołąbki bez zawijania to szybsza i równie smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków.
Można je przygotować także z kapusty włoskiej lub pekińskiej.

Przepis

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 małej kapusty (lub 1/4 dużej)
  • 80 g ugotowanego ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 1 jajko

Sos

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • sól i pieprz
  • 100 ml wody

Wykonanie

Mięso zmielić, kapustę drobno poszatkować i wymieszać z mięsem.
Dodać ryż, przyprawy, jajko i całą masę dokładnie wymieszać.
Zwilżonymi dłońmi uformować podłużne kotlety i ugotować na parze.
Składniki na sos zagotować na patelni z szerokim dnem.
Gołąbki przełożyć do sosu i dusić je w sosie około 10 minut.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *