Dziś na obiad poleca się filet z indyka w sosie śmietanowo – porowym.
Delikatne, duszone mięso i aromatyczny sos.

Przepis

Składniki

  • 350 g filetu z indyka
  • 1 mały por (biała część)
  • łyżka masła
  • 60 ml słodkiej śmietanki 30%
  • łyżeczka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka curry

Wykonanie

Filet z indyka pokroić w plastry i posypać curry.
Przełożyć na patelnię, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Białą część pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce.
Następnie pora dodać na patelnię i całość dusić do miękkości mięsa.
Śmietankę wymieszać z mąką, dodać 2 łyżki wywaru z patelni, całość wymieszać i przelać do mięsa.
Następnie dodać masło, sól, pieprz i chwilę gotować do uzyskania gęstszej konsystencji sosu.
Podawać z ziemniakami i surówką.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o