Dziś proponuję kofty z indyka,
czyli szaszłyki z mięsa mielonego z dodatkiem dużej ilości ziół i przypraw
pochodzące z kuchni bliskowschodniej.
Do ich przygotowania można wykorzystać różne rodzaje mięsa.

Przepis

Składniki

  • 400 g zmielonego filetu z indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy zioła greckie
    (mieszanka zawiera m.in. oregano, miętę, pietruszkę, bazylię, tymianek, szałwię)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mały ogórek zielony
  • sól i pieprz

Wykonanie

Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami, jajkiem i bułką tartą.
Zwilżonymi dłońmi uformować podłużne kotlety i nadziać na patyczki do szaszłyków.
Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą.
Piec w temperaturze 190 stopni C około 30 minut.
Ogórka utrzeć na grubych oczkach tarki i odcisnąć z nadmiaru wody.
Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
Upieczone kofty podawać z jogurtem, dowolną sałatką i ryżem.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o