Dziś mija rok odkąd zamieściłam pierwszy przepis na blogu.
Wtedy rozpoczęła się moja przygoda z aparatem i fotografią kulinarną.
Od tamtego czasu na blogu pojawiło się 150 przepisów.
Rocznicę bloga postanowiłam uczcić na słodko 😀
Kostka brzoskwiniowa to puszysty biszkopt, pianka śmietanowo-jogurtowa i mus brzoskwiniowy.

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g cukru

Śmietanowo – jogurtowa pianka

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Do nasączenia

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Mus brzoskwiniowy

  • brzoskwinie w puszce
  • galaretka pomarańczowa
  • galaretka brzoskwiniowa

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 25×35 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
Wystudzony biszkopt nasączyć.

Śmietanowo – jogurtowa pianka

Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt i, dalej miksując, dodawać tężejącą galaretkę.
Dokładnie wymieszać, przełożyć na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Mus brzoskwiniowy

Galaretki rozpuścić w 400 ml wody i pozostawić do wystudzenia.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i zmiksować blenderem na mus.
Wymieszać z wystudzoną galaretką (musi być jeszcze płynna) i wylać na śmietanową piankę.
Wstawić do lodówki, aby mus stężał.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *