Gęsta i rozgrzewająca zupa krem z batatów i czerwonej soczewicy z dodatkiem curry.
Prosta w wykonaniu, aromatyczna, z orientalną nutą.

Przepis

Składniki

  • 2 bataty
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki czerwonego curry
  • sól do smaku
  • 2 łyżki uprażonego słonecznika

Wykonanie

Bataty obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć do garnka, dodać litr wody i gotować 10 minut.
Następnie dodać soczewicę, przyprawy i gotować kolejne 10 minut.
Całość zmiksować na gładki krem (jeśli jest za gęsty, dolać odrobinę wody).
Krem przełożyć do miseczek i posypać słonecznikiem.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o