Makaron świderki z dodatkiem piersi z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone.
Aromatyczne danie inspirowane kuchnią włoską.

Przepis

Składniki

  • 400 g makaronu świderki lub innego dowolnego
  • 1 filet z kurczaka
  • 500 ml passaty pomidorowej lub pomidory w puszce
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, dodać słodką paprykę, sól i pieprz.
Mięso przełożyć na patelnię, dodać szklankę wody i dusić około 15 minut.
Dodać passatę, syrop klonowy, oregano i dusić razem 10 minut.
Na koniec dodać ser mascarpone, dokładnie wymieszać i gotować chwilę do uzyskania gęstszej konsystencji sosu.
Do sosu dodać makaron, dokładnie razem wymieszać, posypać posiekaną bazylią i podawać.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o