Propozycja na tłusty czwartek i nie tylko.
Dla tych, którzy nie mogą jeść smażonych pączków, dobrą alternatywą będzie ich pieczona wersja.
Smakują równie dobrze jak klasyczne pączki.
Można nadziewać je marmoladą, dowolnym dżemem lub czekoladą, w zależności od upodobań.

Przepis

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 370 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • marmolada

Wykonanie

Mąkę, cukier i drożdże wymieszać. Dodać mleko, jajka i wyrobić ciasto.
Następnie dodawać po kawałku miękkie masło i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne
(w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i chwilę wyrobić.
Podzielić na 15 równych części, każdą rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć łyżeczkę marmolady, zlepić i uformować kulkę.
Każdą z nich przełożyć do papilotki i ułożyć na blaszce.
Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Źródło przepisu: Kwestia smaku

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o