Pieczone pączki nadziewane domowym budyniem.
Jeśli nie możecie lub nie lubicie tłustych, smażonych pączków, to proponuję je upiec.
Smakują równie dobrze 🙂

Przepis

Składniki


Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 6 żółtek
  • 14 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki wódki (można pominąć)

Domowy budyń

  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 450 ml mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Domowy budyń

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać 100 ml mleka, mąkę i zmiksować do połączenia się składników.
Resztę mleka zagotować i na wrzące wlać masę żółtkową.
Ugotować, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Następnie budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu i pozostawić do wystudzenia.

Ciasto drożdżowe

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać do utartych żółtek, dodać roztopione masło, mleko, wódkę i wyrobić ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i chwilę wyrobić.
Podzielić na 16 równych części i z każdej z nich uformować kulkę.
Pączki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wierzch pączków posmarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.
Upieczone pączki wystudzić.
Budyń przełożyć do rękawa cukierniczego z dłuższą tylką i nadziać pączki.
Wierzch pączków posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o