Dziś Walentynki.
Z tej okazji proponuję delikatny deser – panna cotta z musem malinowym.
Kremowa pianka śmietankowa z nutą wanilii okryta musem z malin i galaretki.

Przepis

Składniki na 5 porcji

Panna cotta

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny

Mus malinowy

  • 150 g malin mrożonych lub świeżych
  • galaretka malinowa

Wykonanie

Panna cotta

Żelatynę zalać 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać.
Śmietankę połączyć z cukrem, ziarenkami oraz laską wanilii i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika i wymieszać z gorącą żelatyną.
Przelać przez sitko do miski i pozostawić do wystudzenia.
Następnie przelać do kieliszków i wstawić do lodówki do stężenia.

Mus malinowy

Maliny przełożyć do garnuszka, dodać 50 ml wody i zagotować.
Lekko przestudzić i przetrzeć przez sitko, pozbywając się pestek.
Galaretkę zalać 150 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Przetarte maliny wymieszać dokładnie z galaretką i pozostawić do wystudzenia.
Mus malinowy przelać do kieliszków na stężałą panna cottę.
Wstawić do lodówki aby mus stężał.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *