Kasza pęczak z warzywami, podana z pieczonym filetem z indyka.
To mój sposób na smaczny i pożywny obiad.

Przepis

Składniki

Mięso

  • 350 g filetu z indyka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy z suszonymi pomidorami (pomidory, papryka, cebula, czosnek, tymianek, bazylia)*

Kasza z warzywami

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 duża marchew
  • 250 g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kaszy pęczak (cebula, gorczyca, papryka słodka, marchew, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, chili, gałka muszkatołowa, kozieradka, kurkuma)*

    *można użyć dowolnych przypraw

Wykonanie

Filet z indyka umyć, dokładnie osuszyć i posmarować oliwą.
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso.
Indyka przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.
Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw u góry, aby mięso się przyrumieniło.
Marchew i pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
Przełożyć na patelnię, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 5 minut.
Dodać przyprawy, kaszę pęczak, 1,5 szklanki wody i gotować razem 20 minut, często mieszając, aż woda odparuje.
Upieczonego indyka kroić w grubsze plastry i podawać na kaszy z warzywami.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o