Sushi to danie kuchni japońskiej.
Wzorowana na nim sałatka jest prostsza w przygotowaniu
i stanowi kompromis między kuchnią japońską a europejską.

Przepis

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 100 g łososia wędzonego
  • awokado
  • ½ cytryny
  • pęczek rzodkiewek
  • ogórek zielony
  • 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól


Wykonanie

Ryż ugotować z dodatkiem soli według instrukcji na opakowaniu,
dodać ocet ryżowy, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Łososia drobno posiekać, rzodkiewkę utrzeć na grubych oczkach tarki, ogórka obrać i pokroić w kostkę.
Sałatkę układać warstwami – ryż, łosoś, awokado, rzodkiewka, ogórek – w pierścieniach (obręczach)
kucharsko-cukierniczych lub w przezroczystej salaterce.
Jogurt wymieszać z majonezem i sosem sojowym, polać sałatkę i posypać sezamem.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o