Lekka i pożywna sałatka, idealna na lunch do pracy lub szkoły.
Prosta i szybka w przygotowaniu, z wykorzystaniem domowej wędliny.
Karmelizowana marchewka i burak nadają delikatności i podkreślają smak indyka.

Przepis

Składniki

  • 2 marchewki
  • ½ opakowania sałaty (u mnie mix rukola, szpinak, botwinka)
  • 2 małe buraki
  • 200g wędliny z indyka – z tego przepisu
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • garść pestek – słonecznik, dynia, orzeszki piniowe

Wykonanie

Buraki ugotować, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Marchew obrać, pokroić w słupki, podlać ½ szklanki wody, posolić i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodać miód, cynamon i skarmelizować marchew.
Dodać buraki, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Sałatę umyć przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę z indyka, buraki i marchew.
Wymieszać, polać oliwą i posypać pestkami.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o