Sałatka z indykiem, burakami i pomarańczą z nutą miodu.
Jest to połączenie słodkiego i słonego smaku.
Idealna na przekąskę lub lekką kolację.

Przepis

Składniki

  • 300 g filetu z indyka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 ugotowane buraki (nie obierać buraków przed gotowaniem)
  • 2 pomarańcze
  • łyżka posiekanej mięty

Sos

  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

Wykonanie

Filet z indyka umyć, dokładnie osuszyć i posmarować miodem.
Curry, sól i pieprz razem wymieszać i natrzeć mięso.
Indyka przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.
Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw u góry, aby mięso się przyrumieniło.
Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki.
Ugotowane buraki obrać ze skóry i pokroić na cienkie plasterki.
Na talerze wykładać naprzemiennie pomarańcze, buraki i pokrojonego w plastry indyka.
Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę i posypać posiekaną miętą.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o