Delikatna sałatka z pieczonym indykiem, mango i ogórkiem
to moja propozycja na zdrowy i lekki lunch lub przekąskę.

Przepis

Składniki

  • 300 g filetu z indyka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mango
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • ogórek zielony długi
  • cebula czerwona
  • 2 łyżki ziarenek (słonecznik, orzeszki pinii, dynia)

Sos

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kawałków mango (rozgniecionych widelcem)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżka sosu sojowego

Wykonanie

Filet z indyka umyć, dokładnie osuszyć i posmarować miodem.
Curry, sól, pieprz razem wymieszać i natrzeć mięso.
Indyka przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze 190 stopni C przez godzinę.
Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw u góry, aby mięso się przyrumieniło.

Ogórka i mango obrać i pokroić w kostkę (kilka kostek mango zostawić do sosu).
Cebulę obrać i pokroić w talarki.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, dodać mango, ogórka i cebulę.
Dodać pokrojonego w plastry indyka.
Składniki na sos razem wymieszać i polać sałatkę.
Całość posypać ziarenkami.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o