Sałatka z pieczonym łososiem, rukolą, pomarańczami i winogronami z dodatkiem sosu.
Słodko – słone połączenie z wykorzystaniem pieczonej ryby.

Przepis

Składniki

  • opakowanie rukoli
  • 250 filetu z łososia
  • 1 pomarańcza
  • niewielka kiść winogron
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 3 kromki chleba tostowego

Sos do sałatki

  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie

Łososia skropić sokiem z cytryny, posolić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 – 20 minut.
Upieczonego łososia pokroić na mniejsze kawałki.
Chleb tostowy upiec w tosterze i pokroić w kostkę.
Pomarańcze wyfiletować i pokroić w plasterki.
Winogron umyć i przekroić na pół.
Na talerze wyłożyć rukolę, pomarańczę, winogrona, łososia i grzanki.
Składniki sosu wymieszać i polać sałatkę.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o