Torcik sernikowy bez pieczenia, na spodzie z ciastek owsianych
i z polewą z białej czekolady z dodatkiem malin.

Przepis

Składniki

Spód ciasteczkowy

  • 50 g roztopionego masła
  • 120 g ciastek owsianych

Masa serowa

  • 250 g sera na sernik
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Czekolada malinowa

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g malin
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie

Spód ciasteczkowy

Ciastka zmiksować blenderem na konsystencję piasku i wymieszać z rozpuszczonym masłem.
Spód tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa serowa

Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
Sery zmiksować z cukrem pudrem i wymieszać z ubitą śmietanką.
Na koniec stopniowo wlewać wystudzoną żelatynę, delikatnie mieszając.
Masę serową przełożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać i wstawić do lodówki na godzinę.

Czekolada malinowa

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika.
Czekoladę połamać, dodać do śmietany i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Do rozpuszczonej czekolady dodać przetarte maliny i wymieszać.
Na koniec dolać jeszcze ciepłą żelatynę i całość dokładnie wymieszać.
Tak powstałą czekoladę malinową wystudzić i wylać ją na masę serową.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o