Na zakończenie sezonu na truskawki proponuję torcik truskawkowy panna cotta.
Szybki w wykonaniu, bez pieczenia i bez użycia miksera.

Przepis

Składniki

Warstwa truskawkowa

  • 350 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Warstwa panna cotta

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie

Połowę truskawek zmiksować, drugą połowę pokroić na mniejsze kawałki i razem wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i wystudzić.
Wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę wymieszać z truskawkami i przełożyć do tortownicy o średnicy 15 cm.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę zalać 6 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać.
Śmietankę wymieszać z mlekiem, cukrem i doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z palnika, wymieszać z gorącą żelatyną i pozostawić do wystudzenia.
Następnie wylać na stężałą warstwę truskawkową i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na wierzchu torciku można ułożyć kawałki truskawek.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *