Dziś proponuję tort kawowo – porzeczkowy na zbliżające się Walentynki.
Kawowy biszkopt nasączony kawą,
żelki porzeczkowe i krem śmietanowy z mascarpone.

Przepis

Składniki

Biszkopt kawowy

  • 120 g mąki
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 140 g cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Żelki porzeczkowe

  • 150 g czarnej lub czerwonej porzeczki (mrożona lub świeża)
  • 2 galaretki porzeczkowe
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Krem

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan – fix

Do nasączenia

  • 180 ml zaparzonej kawy

Wierzch i boki tortu

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • śmietan – fix
  • dowolne owoce do dekoracji (ja użyłam czarnej i czerwonej porzeczki, borówki oraz listki mięty)

Wykonanie

Biszkopt kawowy

Białka ubić na sztywną pianę.
Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać kawę rozpuszczalną i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Żelki porzeczkowe

Porzeczkę przełożyć do garnuszka, dodać 100 ml wody, 2 łyżki cukru i zagotować.
Lekko przestudzić i przetrzeć przez sitko, pozbywając się skórek.
Galaretki zalać 500 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Przetartą porzeczkę wymieszać dokładnie z galaretką i pozostawić do wystudzenia.
Dwie tortownice (lub okrągłe pojemniki) o średnicy 20 cm wyłożyć szczelnie folią spożywczą.
Do każdej z nich przelać połowę galaretki wymieszanej z porzeczkami.
Wstawić do lodówki, aby żelka stężała.
Żelkę można przygotować dzień wcześniej.

Krem

Mascarpone i śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem.

Składanie tortu

Wystudzony biszkopt wyrównać, odcinając przypieczony wierzch i przekroić ciasto na 3 blaty.
Krem podzielić na 4 części.
Pierwszy blat ciasta nasączyć 1/3 kawy, nałożyć pierwszą część kremu i równomiernie rozsmarować.
Na krem położyć jedną żelkę i na niej rozsmarować drugą część kremu.
Położyć drugi blat ciasta, również nasączyć 1/3 kawy i nałożyć trzecią część kremu.
Następnie położyć drugą żelkę i na niej rozsmarować ostatnią część kremu.
Położyć ostatnią część ciasta i nasączyć resztą kawy.

Wierzch i boki tortu

Śmietankę ubić z fixem na sztywno.
Cztery łyżki ubitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką (do dekoracji tortu).
Pozostałą śmietanką cienko pokryć boki i wierzch tortu.
Na górze tortu wycisnąć rozetki z rękawa cukierniczego i udekorować owocami.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Daga - altersmakiwedelka Recent comment authors
  Subscribe  
Powiadom o
wedelka
Gość

Piękny. Kuszą mnie te żelki, ale nie wiem czy bym im podołała 🙂 U mnie też dziś tort, choć dużo mniej efektowny 🙂