Wegetariańskie gołąbki z kaszą i warzywami w pomidorowym sosie.
Do gołąbków użyłam kaszy bulgur, ale można je zrobić z dowolną ulubioną kaszą.

Przepis

Składniki

  • kapusta włoska
  • 150 g kaszy bulgur lub innej dowolnej
  • 500 g pieczarek
  • duża marchew
  • pietruszka
  • 1 łyżeczka przyprawy – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 1/2 pęczka pietruszki zielonej
  • sól i pieprz do smaku
  • jajko

Sos do gołąbków

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • sól i pieprz

Wykonanie

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i wystudzić.
Pieczarki, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przełożyć na głęboką patelnię, podlać 1/2 szklanki wody i dusić około 10 minut.
Dodać przyprawy i, mieszając, doprowadzić do odparowania wody (lub odcedzić na sitku).
Wymieszać z posiekaną pietruszką i zostawić do wystudzenia.
Wystudzone warzywa wymieszać z kaszą i jajkiem na jednolitą masę.
Wyciąć głąb ze środka kapusty, przełożyć ją do dużego garnka, zalać wodą
i gotować około 10 minut (w połowie czasu gotowania przewrócić na drugą stronę).
Następnie wyjąć kapustę z wrzątku i ostrożnie oddzielać od niej liście.
Na liście nakładać farsz i zwijać gołąbki.
Dno szerokiego garnka lub patelni wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty, a na nich ułożyć gołąbki łączeniem do dołu.
Zalać wodą (tak, aby przykryła gołąbki) i dusić pod przykryciem 30 minut.

Składniki na sos zagotować na patelni z szerokim dnem.
Gołąbki przełożyć do sosu, dodać 150 ml wody, w której się gotowały i dusić je w sosie około 15 minut.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *