Po przepisie na słodki, pieczony naleśnik
proponuję wytrawny omlet z dodatkiem awokado, szynki parmeńskiej oraz rukoli.
Sprawdzi się jako ciepłe, pożywne śniadanie, kolacja albo przekąska.

Przepis

Składniki na 1 duży omlet lub 2 małe

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1/2 awokado pokrojonego w kostkę (można skropić sokiem z cytryny)
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej lub prosciutto
  • garść rukoli

Wykonanie

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować.
Na koniec dodać mąkę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Omlet smażyć z obu stron na suchej, nieprzywierającej patelni.
Podawać z awokado, szynką parmeńską i rukolą.

Smacznego

Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *