Na moim blogu pojawiło się już 100 przepisów.
Z tej okazji postanowiłam stworzyć „ABC mojego bloga”,
gdzie znajdą się wskazówki oraz patenty, które wykorzystuję w swojej kuchni.
Wraz z pojawieniem się kolejnych przepisów, wpis ten może się powiększyć o kolejne wskazówki.
***
Przygotowywanie potraw
Jeśli jesteś na moim blogu po raz kolejny, to wiesz, że u mnie nie znajdziesz nic smażonego,
tylko potrawy pieczone i duszone.
Jeśli jednak jesteś tu po raz pierwszy, to taki sposób przyrządzania spowodowany jest względami zdrowotnymi.
Konieczność ograniczania wielu produktów i poszukiwań lekkostrawnych dań
zainspirowała mnie do założenia bloga i podzielenia się moimi pomysłami.
Przepisy, które zamieszczam na moim blogu, są lżejszą alternatywą dla wielu dań,
a część z nich stanowi kompromis między tym, co mogę jeść a tym, co lubi moja rodzina.
***
Drożdże
Do wypieków drożdżowych używam tylko drożdży instant.
Jeśli ich jeszcze nie znasz i boisz się, że ciasto nie wyrośnie, to warto spróbować.
Ja używam ich od lat, ciasta drożdżowe pięknie rosną, a pieczenie jest dużo szybsze i prostsze,
ponieważ wrzucamy je bezpośrednio do mąki.
Jeśli jednak nie możesz się przekonać i wybierasz drożdże świeże, to pamiętaj o zasadzie,
że świeżych drożdży należy dodać 2 razy więcej niż suszonych.
***
Przyprawy
W swojej kuchni używam tylko różowej soli himalajskiej.
W wielu moich daniach pojawia się kurkuma, ponadto zwykle dodaję ją do ryżu,
ze względu na jej pozytywne właściwości.
Używam dużej ilości ziół, a kiedy tylko to możliwe, są to świeże zioła.
***
Sposób pieczenia
Temperatura i czas pieczenia podany w moich przepisach może się u każdego nieznacznie różnić,
gdyż jest to kwestia piekarnika.
Wszystko piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku z funkcją góra – dół.
***
Ciasta
Ciasta są tym, co lubię najbardziej.
Choć nie zawsze mogę je jeść, uwielbiam piec i rozpieszczać nimi moich bliskich.
Im bardziej wymyślne, tym lepiej.
Na blogu znajdziesz przepisy na znane tradycyjne wypieki i takie, w których poniosła mnie wyobraźnia 😉
***
Altersmaki to moja alternatywa
na lekkie, proste i szybkie w wykonaniu obiady,
dla pełnych konserwantów wędlin ze sklepu,
dla smażonych mięs,
na aromatyczne przekąski.
***
Nieważne czy jesteś roślino- czy mięsożercą 😀 na moim blogu każdy znajdzie coś dla siebie.
***
Zapraszam Cię w podróż do mojego kulinarnego świata,
po kolejne 100 (i więcej) przepisów na obiady, ciasta, przekąski i wiele innych.