Poza czasochłonnymi ciastami z kremem oraz tradycyjnymi piernikami i makowcami
warto przygotować na święta prostą i szybką w wykonaniu babkę drożdżową z bakaliami.
Przepis
Składniki
- 530 g mąki
- 10 g suchych drożdży
- 100 g roztopionego masła
- 5 żółtek
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo
- jajko do posmarowania babki
- cukier puder
Wykonanie
Żurawinę, rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z 2 łyżkami mąki.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Pozostałą mąkę wymieszać z drożdżami, dodać do utartych żółtek, dodać roztopione masło, mleko i wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodać oliwę i wymieszane z mąką bakalie.
Ponownie wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
2 keksówki o wymiarach 22 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i przełożyć do keksówek.
Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wierzch babek posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 175 stopni C przez 30 – 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć babki z foremek i wystudzić na kratce.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego