Babka kawowa

Dziś proponuję wypiek na zbliżające się Święta Wielkanocne.
Szybka i prosta w wykonaniu babka z dodatkiem kawy rozpuszczalnej.

Przepis

Składniki

  • 340 g mąki
  • 5 jajek
  • 190 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 ml oleju
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie

Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
Następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i powoli wlewać olej, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Foremkę o wymiarach 22 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta przelać do formy i wyrównać.
Do drugiej połowy dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać (można użyć miksera), następnie przelać do formy.
Piec w 180 stopniach C przez 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce.
Wystudzoną posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Smacznego

Babka kawowa
Babka kawowa
Ilość wyświetleń 415 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 121
  •  
  •  
  •   

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *