
Dziś proponuję wypiek na zbliżające się Święta Wielkanocne.
Szybka i prosta w wykonaniu babka z dodatkiem kawy rozpuszczalnej.
Przepis
Składniki
- 340 g mąki
- 5 jajek
- 190 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 ml oleju
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
Następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i powoli wlewać olej, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Foremkę o wymiarach 22 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta przelać do formy i wyrównać.
Do drugiej połowy dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać (można użyć miksera), następnie przelać do formy.
Piec w 180 stopniach C przez 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce.
Wystudzoną posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Smacznego

Babka kawowa 2

Jako miłośniczka kawy daje dobre 10/10 😀
😉