Pszenne bagietki jogurtowe świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację.
Dzięki parującej podczas pieczenia wodzie bagietki mają chrupiącą skórkę.
Przepis
Składniki
- 500 g mąki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 7 g suchych drożdży
- 175 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, chwilę wyrobić, podzielić na 3 części i uformować bagietki.
Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
Na dole w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wodą (dzięki parującej wodzie bagietki będą chrupiące).
Kiedy bagietki wyrosną, posypać je mąką i naciąć kilka razy nożem.
Wstawić do piekarnika i piec 25 – 30 minut. Upieczone wystudzić na kratce.
Smacznego