Uwielbiam te bajgle – najlepsze jakie jadłam 😉
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, najsmaczniejsze w dniu pieczenia.
Przepis
Składniki
- 650 g mąki
- 7 g drożdży instant
- 220 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- 1,5 szklanki sezamu (podprażonego na suchej patelni)
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki letniej wody
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich kule.
Z każdej z nich rękoma uformować wałeczek o długości około 70 cm.
Złożyć go na pół i skręcać dookoła własnej osi formując świderek, złączyć na końcach i przełożyć na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia (instrukcja jak formować bajgle tutaj).
Bajgle pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
W miseczce wymieszać 1/2 szklanki wody z miodem, do drugiej miseczki wsypać podprażony sezam.
Wyrośnięte bajgle zanurzać z obu stron w wodzie z miodem, po wyjęciu przytrzymać chwilę nad miską, aż ociekną.
Następnie przełożyć do miski z sezamem i obtoczyć w nim bajgle.
Tak przygotowane ponownie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut.
Smacznego
Źródło przepisu – My Little Expat Kitchen