Botwinka

Botwinka to zupa, którą zna każdy, jednak sposobów na jej przygotowanie jest wiele.
Moja wersja nie zawiera śmietany, dzięki czemu zupa zachowuje winny, świeży smak.

Przepis

Składniki

  • pęczek botwinki
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Botwinę umyć, buraczki pokroić w kostkę, łodygi i liście posiekać.
Przełożyć na głęboką patelnię lub do garnka, wlać 3/4 szklanki wody, oliwę, sok z cytryny,
dodać cukier i gotować około 20 minut.
W osobnym garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę pokrojoną w plasterki.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać botwinkę, pietruszkę, koperek, sól i pieprz do smaku.
Całość gotować około 10 minut.

Smacznego

Botwinka
Botwinka
Ilość wyświetleń 395 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *