Botwinka to zupa, którą zna każdy, jednak sposobów na jej przygotowanie jest wiele.
Moja wersja nie zawiera śmietany, dzięki czemu zupa zachowuje winny, świeży smak.
Przepis
Składniki
- pęczek botwinki
- 2 młode marchewki
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Botwinę umyć, buraczki pokroić w kostkę, łodygi i liście posiekać.
Przełożyć na głęboką patelnię lub do garnka, wlać 3/4 szklanki wody, oliwę, sok z cytryny,
dodać cukier i gotować około 20 minut.
W osobnym garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę pokrojoną w plasterki.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie, dodać botwinkę, pietruszkę, koperek, sól i pieprz do smaku.
Całość gotować około 10 minut.
Smacznego
Ilość wyświetleń 395 , dziś 1