Bruschetta

Bruschetta to aromatyczna przekąska pochodząca z kuchni włoskiej.
Przygotowana na bagietce lub chlebie tostowym z dodatkiem pomidorów, ziół oraz oliwy.

Przepis

Składniki

  • 6 – 10 kromek chleba tostowego
  • 4 pomidory (ja użyłam 2 czerwone i 2 żółte)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • łyżka przyprawy – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 1 łyżka posiekanej bazylii + listki do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Wykonanie

Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Przełożyć na patelnię, dodać zioła, sól, pieprz, syrop klonowy i dusić około 5 minut.
Kromki chleba tostowego opiec w tosterze. Każdą z nich polać odrobiną oliwy i nakładać przygotowane pomidory.
Pomidorki koktajlowe pokroić na 4 części i układać na przygotowanych bruschettach.
Na wierzch położyć listki bazylii.

Smacznego

Bruschetta
Bruschetta
Ilość wyświetleń 753 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *