Bruschetta to aromatyczna przekąska pochodząca z kuchni włoskiej.
Przygotowana na bagietce lub chlebie tostowym z dodatkiem pomidorów, ziół oraz oliwy.
Przepis
Składniki
- 6 – 10 kromek chleba tostowego
- 4 pomidory (ja użyłam 2 czerwone i 2 żółte)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- łyżka przyprawy – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 1 łyżka posiekanej bazylii + listki do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Wykonanie
Pomidory obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
Przełożyć na patelnię, dodać zioła, sól, pieprz, syrop klonowy i dusić około 5 minut.
Kromki chleba tostowego opiec w tosterze. Każdą z nich polać odrobiną oliwy i nakładać przygotowane pomidory.
Pomidorki koktajlowe pokroić na 4 części i układać na przygotowanych bruschettach.
Na wierzch położyć listki bazylii.
Smacznego
Ilość wyświetleń 753 , dziś 1