Pachnące cynamonem puszyste bułeczki drożdżowe
idealnie sprawdzą się do porannej kawy lub na podwieczorek.
Mięciutkie, maślane, długo zachowują świeżość.
Przepis
Składniki
- 480 g mąki
- 10 g drożdży instant
- 60 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
Dodatkowo
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- jajko + łyżka mleka (do posmarowania bułek)
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części i uformować z nich kule.
Z każdej z nich rękoma uformować wałeczek o długości około 30 cm.
Wałeczek, trzymając za końce, układamy w taki sposób,
aby pośrodku powstał luźny supełek (jak przy wiązaniu sznurka).
Następnie koniec wałeczka wystający spod supełka przełożyć nad bułkę.
Drugi koniec wałeczka wystający znad supełka przełożyć pod spód i wcisnąć go od dołu w taki sposób,
aby połączyć końcówki wałeczka na środku bułki.
Tak uformowane bułeczki pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut).
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka
i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.
Smacznego