
Puszyste bułki do hamburgerów bez dodatku spulchniaczy czy też konserwantów.
Smaczne i zdrowe, mogą również zastąpić tradycyjne pieczywo.
Przepis
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- jajko + łyżka mleka do posmarowania
- sezam lub mak
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak,
aby było miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrobić.
Podzielić na 8 równych części, z każdej z nich uformować bułkę.
Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby się nie stykały.
Następnie spłaszczyć je dłonią i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Posypać sezamem lub makiem i piec w temperaturze 190 stopni C przez około 15 minut.
Smacznego


Świetny przepis chociaż ja robię bez mleka.
Dziękuję