Bułki do hamburgerów

Puszyste bułki do hamburgerów bez dodatku spulchniaczy czy też konserwantów.
Smaczne i zdrowe, mogą również zastąpić tradycyjne pieczywo.

Przepis

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • jajko + łyżka mleka do posmarowania
  • sezam lub mak

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak,
aby było miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrobić.
Podzielić na 8 równych części, z każdej z nich uformować bułkę.
Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby się nie stykały.
Następnie spłaszczyć je dłonią i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Posypać sezamem lub makiem i piec w temperaturze 190 stopni C przez około 15 minut.

Smacznego

Bułki do hamburgerów
Bułki do hamburgerów
Ilość wyświetleń 393 , dziś 1
Udostępnij

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *