Na osłodę zakończenia wakacji proponuję bułeczki drożdżowe z malinami.
Dobrze sprawdzą się na drugie śniadanie, do kawy albo na deser.
Przepis
Składniki na 12 dużych bułek
- 630 g mąki
- 125 g mascarpone
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- 12 g drożdży instant
- 250 g malin
Dodatkowo
- 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania bułek
- cukier puder
Wykonanie
Do rondelka przełożyć mascarpone, masło, cukier, mleko i podgrzewać, aż wszystko się rozpuści.
Pozostawić do lekkiego przestudzenia i wymieszać z jajkami.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać rozpuszczone składniki i wyrobić ciasto.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte przełożyć na stolnicę i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 równych części i uformować z nich bułeczki.
Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środku ułożyć maliny, zlepić i uformować okrągłe bułki.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.
Piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni C.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego