Bułki z pieczarkami

Kto powiedział, że drożdżówki muszą być tylko na słodko? 🙂
Dziś polecam bułki drożdżowe z pieczarkami,
które smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 10 g drożdży instant
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Farsz

  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka przyprawy (pomidory z bazylią i czosnkiem)
  • sól i pieprz do smaku

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w pióra. Całość podlać 1/2 szklanki wody
i dusić kilka minut. Dodać przyprawy i mieszając doprowadzić do odparowania wody.
Wymieszać z posiekaną pietruszką i zostawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 części, formując okrągłe bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki.
We wgłębienie nakładać nadzienie.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut do zarumienienia się bułek.

Smacznego

Bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami

Źródło przepisu: Gotuję, bo lubię

Ilość wyświetleń 855 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *