
Kto powiedział, że drożdżówki muszą być tylko na słodko? 🙂
Dziś polecam bułki drożdżowe z pieczarkami,
które smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g roztopionego masła
- 10 g drożdży instant
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Farsz
- 1 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- łyżeczka przyprawy (pomidory z bazylią i czosnkiem)
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę obrać i pokroić w pióra. Całość podlać 1/2 szklanki wody
i dusić kilka minut. Dodać przyprawy i mieszając doprowadzić do odparowania wody.
Wymieszać z posiekaną pietruszką i zostawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 części, formując okrągłe bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki.
We wgłębienie nakładać nadzienie.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut do zarumienienia się bułek.
Smacznego


Źródło przepisu: Gotuję, bo lubię