Bułki drożdżowe z truskawkami i chrupiącą kruszonką.
Przepis można zmodyfikować i wykorzystać inne owoce sezonowe, jak na przykład borówki czy maliny.
Przepis
Składniki
- 550 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 10 g suchych drożdży
- 75 g roztopionego masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 400 g truskawek
Kruszonka
- 75 g roztopionego masła
- 150 g mąki
- 75 g cukru
Wykonanie
Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak, aby było miękkie i elastyczne.
W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
Do miseczki wsypać mąkę, cukier, wlać roztopione masło i wymieszać widelcem do powstania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i chwilę wyrobić.
Podzielić na 12 części, formując okrągłe bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, prawie do samej blaszki.
We wgłębieniu ułożyć truskawki i posypać je kruszonką.
Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 – 25 minut.
Upieczone i wystudzone bułki można posypać cukrem pudrem.
Smacznego