Na moim blogu pojawiły się już burgery z komosy ryżowej i mięsne.
Dziś proponuję burgery rybne – delikatne, bez tłuszczu, pieczone w piekarniku.
Przepis
Składniki na 4 duże burgery
- 350 g białej ryby (miruna, dorsz lub inna dowolna)
- 1 kajzerka
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz cytrynowy
- 1/2 łyżeczki przyprawy zioła greckie
(mieszanka zawiera m.in. oregano, mięte, pietruszkę, bazylię,tymianek, szałwię) - 1 łyżeczka oliwy
- bułka tarta do obtoczenia burgerów
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- bułki do hamburgerów
Sos
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz
Wykonanie
Filety ryby rozmrozić, wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem cytrynowym.
Tak przygotowaną rybę gotować na parze około 15 minut i pozostawić do wystudzenia.
Bułkę zalać mlekiem lub wodą i odstawić do namoczenia.
Wystudzoną rybę drobno posiekać, dodać odciśniętą z wody bułkę, zioła, jajko i dokładnie razem wymieszać.
Z masy rybnej formować burgery wielkości bułek hamburgerowych i obtoczyć w bułce tartej.
Układać burgery na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej łyżką oliwy.
Piec w 190 stopniach C przez 35 minut (w połowie pieczenia burgery można obrócić na drugą stronę).
Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Burgery rybne podawać z ulubionymi dodatkami i sosem jogurtowym
Smacznego