Burgery nie zawsze muszą być z mięsem.
Komosa ryżowa zawiera dużo białka i wartości odżywczych.
Zrobione z niej burgery to zdrowa, wegetariańska alternatywa dla fast foodów.
Przepis
Składniki
- ½ szklanki komosy ryżowej
- 2 marchewki
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki uprażonego sezamu
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
- jajko
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki curry
- sałata
- pomidor
- 6 bułek z ziarnami
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie
Komosę wypłukać i ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Marchew utrzeć na grubych oczkach tarki, dodać uprażony sezam, pietruszkę i ugotowaną komosę.
Dodać miód, musztardę, sól, pieprz i curry, dokładnie wymieszać.
Wbić jajko, dosypać płatki owsiane i ponownie wymieszać.
Jeżeli masa będzie zbyt wilgotna, można dosypać więcej płatków.
Uformować 6 burgerów i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia burgerów bułki przekroić, polać oliwą i wstawić na chwilę do piekarnika.
Na podpieczonej bułce położyć sałatę, burgera i plasterek pomidora.
Opcjonalnie można podawać z dowolnym sosem.
Smacznego