Burgery z komosy ryżowej

Burgery nie zawsze muszą być z mięsem.
Komosa ryżowa zawiera dużo białka i wartości odżywczych.
Zrobione z niej burgery to zdrowa, wegetariańska alternatywa dla fast foodów.

Przepis

Składniki

  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • 2 marchewki
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki uprażonego sezamu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki curry
  • sałata
  • pomidor
  • 6 bułek z ziarnami
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie

Komosę wypłukać i ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Marchew utrzeć na grubych oczkach tarki, dodać uprażony sezam, pietruszkę i ugotowaną komosę.
Dodać miód, musztardę, sól, pieprz i curry, dokładnie wymieszać.
Wbić jajko, dosypać płatki owsiane i ponownie wymieszać.
Jeżeli masa będzie zbyt wilgotna, można dosypać więcej płatków.
Uformować 6 burgerów i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pod koniec pieczenia burgerów bułki przekroić, polać oliwą i wstawić na chwilę do piekarnika.
Na podpieczonej bułce położyć sałatę, burgera i plasterek pomidora.
Opcjonalnie można podawać z dowolnym sosem.

Smacznego

Burgery z komosy ryżowej
Burgery z komosy ryżowej
Ilość wyświetleń 692 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *