Kiedy teściowej obrodziły pomidory i dostajesz tyle, że nie możesz ich przejeść 😉
to musisz zrobić carpaccio.
Aromatyczne pomidory z dodatkiem świeżych ziół, oliwy, miodu i przypraw.
Przepis
Składniki na 4 porcje
- 4 duże pomidory (ja użyłam 2 czerwone i 2 żółte)
- 10 – 14 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić cienko w krążki.
Bazylię, oregano i tymianek wymieszać ze sobą.
Oliwę wymieszać z miodem, solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe (ja obieram ze skórki) pokroić w kostkę, dodać do nich połowę ziół,
łyżkę mieszanki z oliwy i razem wymieszać.
Na talerze ułożyć plasterki pomidorów, krążki cebuli, na środek wyłożyć pomidorki koktajlowe.
Całość polać pozostałą częścią mieszanki z oliwy i posypać resztą ziół.
Smacznego
Ilość wyświetleń 1 228 , dziś 1