Carpaccio z pomidorów

Kiedy teściowej obrodziły pomidory i dostajesz tyle, że nie możesz ich przejeść 😉
to musisz zrobić carpaccio.
Aromatyczne pomidory z dodatkiem świeżych ziół, oliwy, miodu i przypraw.

Przepis

Składniki na 4 porcje

  • 4 duże pomidory (ja użyłam 2 czerwone i 2 żółte)
  • 10 – 14 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić cienko w krążki.
Bazylię, oregano i tymianek wymieszać ze sobą.
Oliwę wymieszać z miodem, solą i pieprzem.
Pomidorki koktajlowe (ja obieram ze skórki) pokroić w kostkę, dodać do nich połowę ziół,
łyżkę mieszanki z oliwy i razem wymieszać.
Na talerze ułożyć plasterki pomidorów, krążki cebuli, na środek wyłożyć pomidorki koktajlowe.
Całość polać pozostałą częścią mieszanki z oliwy i posypać resztą ziół.

Smacznego

Carpaccio z pomidorów
Carpaccio z pomidorów
Ilość wyświetleń 663 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  • 9
  • 2
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *