Chlebek drożdżowy

Dziś proponuję przepis na domowe pieczywo.
Nie jest to tradycyjny ciężki chleb, tylko delikatny puszysty chlebek
z chrupiącą skórką z przepisu na bajgle.

Przepis

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g roztopionego masła
  • 15 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki sezamu + 2 łyżki ziaren słonecznika do posypania foremki i chlebka
  • jajko do posmarowania

Wykonanie

Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto tak,
aby było miękkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać je mąką.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować okrągły lub podłużny bochenek, trochę mniejszy niż foremka.
W garnku zagotować wodę i włożyć do niej chleb. Gotować około 50 sekund z każdej strony.
Wyjąć na ściereczkę i delikatnie osuszyć. Foremkę wysmarować olejem i posypać ziarnami spód i boki,
następnie przełożyć do niej ciasto. Ostrym nożem zrobić nacięcia w poprzek chleba,
posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni C, do zbrązowienia skórki.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Smacznego

Chlebek drożdżowy
Chlebek drożdżowy

Źródło przepisu: Pysznie czy przepysznie

Ilość wyświetleń 692 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *