Ciastka owsiane z orzechami, żurawiną i rodzynkami.
Z podanego przepisu wyjdzie 30 sztuk mniejszych ciastek
albo (tak jak u mnie) 15 sztuk dużych i grubych ciastek.
Wybór należy do Was 😉
Przepis
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 200 g mąki
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 g roztopionego masła
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Wykonanie
Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, orzechy, migdały, cukier i proszek do pieczenia.
Dodać roztopione masło, roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać żurawinę i rodzynki, ponownie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki, delikatnie je spłaszczyć i układać na blasze, zachowując odstępy między ciastkami.
Piec 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Po upieczeniu ciastka są miękkie, ale po wystudzeniu twardnieją.
Smacznego
Ilość wyświetleń 1 615 , dziś 1