Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Delikatne i puszyste ciasto biszkoptowe, bardzo proste w wykonaniu.
Zawsze się udaje i można do niego dodać dowolnych owoców.
To ulubione ciasto mojego taty.

Przepis

Składniki

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jabłka (można użyć dowolnych owoców)
  • cukier puder

Wykonanie

Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając,
tak aby powstała gęsta, błyszcząca piana.
Następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do masy powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×23 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Położyć owoce wciskając je lekko do środka.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Źródło przepisu – Moje wypieki

Ilość wyświetleń 624 , dziś 1
Udostępnij
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *