Delikatne i puszyste ciasto biszkoptowe, bardzo proste w wykonaniu.
Zawsze się udaje i można do niego dodać dowolnych owoców.
To ulubione ciasto mojego taty.
Przepis
Składniki
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jabłka (można użyć dowolnych owoców)
- cukier puder
Wykonanie
Jabłka obrać i pokroić w plasterki.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając,
tak aby powstała gęsta, błyszcząca piana.
Następnie dodać żółtka i zmiksować do połączenia. Do masy powoli wlewać olej, cały czas miksując.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki 23×23 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Położyć owoce wciskając je lekko do środka.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło przepisu – Moje wypieki