Ciasto karmelowo-jeżynowe

Delikatny biszkopt, warstwa śmietanowo – karmelowa i jeżynowy mus z galaretką.
Słodycz karmelu jest przełamana kwaskowatością jeżyn.
Do ciasta użyłam domowego karmelu, ale można użyć gotowej masy.

Przepis

Składniki

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g cukru

Warstwa śmietanowo – karmelowa

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru

Mus jeżynowy z galaretką

  • 150 g jeżyn
  • 2 galaretki porzeczkowe

Dodatkowo

  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 ml wódki (np. porzeczkowej) + 50 ml wody do nasączenia biszkoptu

Wykonanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę.
Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie szpatułką.
Do brytfanki o wymiarach 23×26 cm wyłożonej papierem (sam spód) przełożyć ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Pozostawić do ostygnięcia.
Ostygnięty biszkopt nasączyć i posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Warstwa śmietanowo – karmelowa

Do garnka wlać mleko, cukier i gotować około 50 minut, często mieszając, aby mleko się nie przypaliło.
Finalnie ma być gęste i mieć karmelowy kolor.
W ten sposób powstanie około 200 g karmelu (można użyć gotowej masy).
Karmel wystudzić i schłodzić w lodówce.
Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać karmel i delikatnie wymieszać.
Na koniec stopniowo wlewać wystudzoną żelatynę, delikatnie mieszając.
Gotową masę przełożyć na biszkopt posmarowany dżemem, wyrównać i wstawić do lodówki.

Mus jeżynowy z galaretką

Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Jeżyny zblendować na gładki mus i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.
Wystudzoną galaretkę dokładnie wymieszać z przetartymi jeżynami.
Delikatnie przelać ją na warstwę śmietanowo – karmelową.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego

Ciasto karmelowo-jeżynowe
Ciasto karmelowo-jeżynowe
Ilość wyświetleń 933 , dziś 1
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *