Biszkopt z migdałami nasączony kawą i przełożony kremem czekoladowo – michaszkowym.
Coś dla smakoszy kawy i czekolady 🙂
Przepis
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 150 g mąki
- 70 g mielonych migdałów
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowo – michaszkowy
- 50 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 8 cukierków michaszków
- 4 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Wierzch ciasta
- 150 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki startej czekolady
Do nasączenia
- 250 ml zaparzonej i wystudzonej kawy
Wykonanie
Biszkopt
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem, migdałami i dodać do masy jajecznej.
Całość wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do brytfanki 25×35 cm wyłożonej (sam spód) papierem do pieczenia.
Biszkopt piec w temperaturze 170 stopni C przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
Krem czekoladowo – michaszkowy
100 ml śmietany kremówki podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika.
Czekoladę i michaszki pokroić, dodać do śmietany, następnie mieszać, aż czekolada się rozpuści.
4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać.
Rozpuszczoną, jeszcze ciepłą czekoladę wymieszać z żelatyną i pozostawić do wystudzenia.
500 ml śmietanki zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Dodać wystudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką.
Składanie ciasta
Pierwszy blat ciasta przełożyć do brytfanki i nasączyć połową wystudzonej kawy.
Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy i równomiernie rozsmarować.
Drugi blat ciasta wyłożyć na krem i nasączyć pozostałą kawą.
Na wierzch ciasta wyłożyć śmietankę ubitą z mascarpone, cukrem pudrem i posypać startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego