Tym razem przygotowałam ciasto kawowe z dodatkiem malin.
Biszkopt kawowy, konfitura malinowa, krem kawowy oraz polewa malinowa.
Propozycja dla miłośników kawy.
Przepis
Składniki
Biszkopt kawowy
- 120 g mąki
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kawowy
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 180 ml zaparzonej gorącej kawy
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa malinowa
- 100 g malin
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo
- 250 g dżemu lub konfitury malinowej
- 200 ml zaparzonej kawy
Wykonanie
Biszkopt kawowy
Białka ubić na sztywną pianę.
Ciągle miksując, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Następnie dodać żółtka i dalej miksować.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na koniec wsypać kawę rozpuszczalną i ponownie wymieszać.
Ciasto przelać do brytfanki o wymiarach 25×35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt nasączyć kawą i posmarować dżemem malinowym.
Krem kawowy
Łyżkę żelatyny zalać gorącą kawą, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek i wystudzić.
Mascarpone i śmietankę ubić z cukrem pudrem.
Powoli wlewać wystudzoną kawę z żelatyną i miksować na wolnych obrotach.
Wymieszany krem kawowy przełożyć na nasączony i posmarowany dżemem biszkopt i wyrównać.
Polewa malinowa
Maliny przełożyć do garnuszka, dodać 50 ml wody i zagotować.
Następnie przetrzeć przez sitko, pozbywając się pestek.
Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Dodać ją do przetartych malin i razem wymieszać.
Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia i zdjąć z palnika.
Czekoladę połamać, dodać do śmietany i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Tak powstałą polewę malinową wystudzić i wylać ją na krem kawowy.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.